HomeNafta i gasHemikalijePlastikaGumaUsluge

Eksploatacija nafte i prirodnog gasa
Proizvodnja naftnih proizvoda
Promet naftnih proizvoda


O namaDogadjajiLinkoviPublikacijeKontaktHomeIndustrija proizvodnje i prerade nafte i gasa

 

Za embrion generiranja danas značajne industrije proizvodnje i prerade nafte i gasa može se usvojiti osnivanje preduzeća NAFTAGAS, formiranog 1949.g. sa ciljem da se bavi istraživanjem i ekspoatacijom nafte i prirodnog gasa u Vojvodini, severnoj pokrajini Srbije.

Tokom 50-tih i 60-tih godina je država Srbija učinila seriju značajnih investicionih napora u pravcu izgradnje instalacija za ekspolataciju nafte i prirodnog gasa, kao i procesnih postrojenja za preradu sirove nafte i njeno prevođenje u širok spektar derivata. Pušteno je u rad nekoliko rafinerijskih kapaciteta. Prva rafinerija nafte je puštena u rad u Krnjači, pored Beograda, tokom 1953. g. – danas je ovo rafinerija koja proizvodi samo ulja i maziva. Konačno, tokom 1968.g. su jedan za drugim puštena u rad dva prava industrijska rafinerijska kapaciteta u Pančevu i Novom Sadu, sa proizvodnim programima koji su obuhvatili kompletan asortiman derivata.

Rafinerije u Novom Sadu i Pančevu su pogođene sa preko 1,000 raketa tokom 78 dana NATO agresije na Srbiju u proleće 1999.g. Međutim, izuzetnim naporima rukovodstava i zaposlenih su danas obe ove rafinerije ponovo u pogonu.

Domaća privreda je u visokoj meri zavisna od uvoza sirove nafte i prirodnog gasa. Tokom 2004.g. je Srbija uvezla 3,32 miliona tona sirove nafte (+13% u odnosu na prethodnu godinu) i 1,43 miliona tona prirodnog gasa (+36%).

Sva preduzeća za istraživanje nalazišta, eksploataciju i distribuciju domaće nafte i gasa, kao i skoro sve kompanije za proizvodnju naftnih derivata, te većina firmi za promet i distribuciju naftnih derivata, danas rade i posluju u okviru sistema javne korporacije NIS-NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE. Aktivnosti na restrukturiranju ove gigantske korporacije započete su sredinom 2005.g. i predstavljaju pripremnu fazu za delimičnu privatizaciju NIS-a. U samom startu su dve rafinerije koje proizvode maziva ulja i masti, locirane u Krnjači (pored Beograda) i Kruševcu (Južna Srbija), izdvojene iz sastava NIS-a i započele sa traženjem kupaca.

 

 

 

 

 

 

sponzor:

OKTANOIL, Bela Crkva

watches online watches store buy watch watches online shopping watch shop watches shop discount watches replica watches discount watch discounted watch discounted watches replica chanel handbags fake chanel handbag replica chanel bags replica chanel wallet replica watches fake watch good replica watches online store replica watch fake watches swiss replica watches fake watches swiss replicas watch swiss made replica watches replica designer handbags fake designer handbag from china fake designer handbag from china fake chanel handbag replica chanel bags replica chanel wallet Replica Watches Online Store Imitation Watches Online Store