HomeNafta i gasHemikalijePlastikaGumaUsluge

Aktivne materije
Lekovi za humanu primenu
Lekovi za veterinarsku primenu
Lekovito bilje
Materijali za medicinsku i bolnicku primenu
Trgovina farmaceutskim proizvodima


O namaDogadjajiLinkoviPublikacijeKontaktHome 

Farmaceutski proizvodi

 

Počeci farmaceutske industrije u Srbiji se vezuju za razvoj i proizvodnju vakcina protiv variole i besnila realizovane 1900.g. u Pasterovom Institutu u Nišu. Ova institucija je 1929.g. preseljena na beogradsko brdo Torlak, gde i danas funkcioniše.

Proizvodnja farmaceutskih proizvoda na industrijskom nivou je u Srbiji ipak započela tek nakon Drugog svetskog rata, ali se može reći da je startovala na pravi način. Primera radi, Srbija je u to vreme u svetskim razmerama bila jedan od najvećih proizvođača penicilina. Fabrika GALENIKA iz Zemuna, proizvođač penicilina i drugih aktivnih materija za farmaceutsku industriju, kao i širokog dijapazona gotovih lekova, je prva farmaceutska kompanija u Srbiji i prešla je dug put od radionice sa 43 zaposlena u 1945.g. do današnjeg proizvodnog kompleksa koji zapošljava oko 4,000 ljudi.

Tokom 50-tih i 60-tih godina je pušteno u rad nekoliko fabrika za proizvodnju gotovih lekova, farmaceutskih sirovina i medicinskog materijala, kao što su ZDRAVLJE iz Leskovca (puštena u rad 1953.g.), HEMOFARM iz Vršca (1960), FARMAKOS iz Prizrena (1963) i Jugoremedija iz Zrenjanina (1964). Znatno kasnije, tokom 1976.g., startovao je sa radom još jedan danas značajniji farmaceutski proizvođač – fabrika ZORKA-PHARMA izgrađena u Šapcu.

Farmaceutska industrija Srbije je dosta uspešno preživela potrese koje su doneli raspad prethodne Jugoslavije i višegodišnje poslovanja pod sankcijama UN. Domaće farmaceutske kuće su uspešno preuzele deo asortimana gotovih lekova koji su »odnele« fabrike iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne, uglavnom uspevale da prevaziđu ogromne probleme vezane za nabavku uvoznih sirovina, pa čak imale dovoljno snage da se upuste i u borbu za osvajanje novih tržišta.

U 2004.g. su u domaćim farmaceutskim fabrikama ostvareni sledeći obimi proizvodnje po grupama proizvoda:

·      Vitamini i vitaminski preparati 401.3 tons

·      Insulin  3.1 tons

·      Ostali hormoni i njihovi derivati 10.6 tons

·      Gotovi lekovi bazirani na hormonima 364.9 tons

·      Tetraciklin i njegovi derivati 5.3 tons

·      Ostali antibiotici i njihovi derivati 47.2 tons

·      Gotovi lekovi bazirani na antibioticima 947.8 tons

·      Gotovi lekovi bazirani na sulfonamidima 48.5 tons

·      Analgetici  900.0 tons

·      Gotovi lekovi za tretman digestivnog trakta 76.8 tons

·      Antihiperintenzivici  106.3 tons

·      Hipnotici  108.8 tons

·      Psihoterapeutici  74.8 tons

·      Antiaritmici  579.9 tons

·      Antireumatici 238.4 tons

·      Anestetici  191.9 tons

·      Ostali farmaceutski preparati 9,707.3 tons

·      Serumi & vakcine za humanu medicinu 1.3 tons

·      Serumi & vakcine za veterinu 87.0 tons

Vodeći domaći farmaceutski proizvođač je aktuelno kompanija HEMOFARM KONCERN. Ova kompanija ima proizvodne pogone na više lokacija u Srbiji i Crnoj Gori, a pre par godina je u procesu privatizacije preuzela i napred pomenuto preduzeće ZORKA-PHARMA.

 

 HEMOFARM, Vrsacwatches online watches store buy watch watches online shopping watch shop watches shop discount watches replica watches discount watch discounted watch discounted watches replica chanel handbags fake chanel handbag replica chanel bags replica chanel wallet replica watches fake watch good replica watches online store replica watch fake watches swiss replica watches fake watches swiss replicas watch swiss made replica watches replica designer handbags fake designer handbag from china fake designer handbag from china fake chanel handbag replica chanel bags replica chanel wallet Replica Watches Online Store Imitation Watches Online Store